7.9.2022 09:13

Výzkum a vývoj nástrojů pro přesné zápustkové kování slitin barevných kovů

Cílem projektu je výzkum a vývoj nástrojů pro přesné zápustkové kování slitin barevných kovů (Al, Cu) umožňující dosažení větší přesnosti tvarů, vyšší životnosti zápustek a dosažení vyšší způsobilosti procesu Cm/Cmk = 2, která je v současné době ve značné míře v automobilním průmyslu vyžadována.

Nově vyvinuté nástroje pro přesné zápustkové kování slitin barevných kovů (Al, Cu) umožní zvýšení přesnosti tvaru a rozměrů výkovku ze slitin hliníku a mědi na stupeň přesnosti IT11. Dosažením cílové hodnoty parametru přesnosti žadatel dosáhne úrovně srovnatelné se světovou konkurencí a posílí tak svou pozici na mezinárodním trhu, který neustále vyvíjí tlak na zvyšování tvarové přesnosti s cílem minimalizovat další náklady na opracování hotového výrobku. Vyvinuté nástroje pro přesné zápustkové kování barevných kovů s vyšší přesností nabídnou současným zákazníkům výkovek - polotovar vyššího stupně zpracování, a tedy s vyšší užitnou hodnotou. Žadatel tak získá možnost většího uplatnění na nových trzích, a to v rámci evropských a světových prvovýrobců (OEM) v kontextu neustále se zrychlujícího tempa inovačních cyklů.

Cílem řešení projektu je tak vyvinout nástroje pro přesné kování slitin z barevných kovů – hliníku a mědi, které díky docílené přesnosti tvaru a prodloužené životnosti nástrojů pro přesné kování umožní zvýšit mezinárodní konkurenceschopnost hlavního uchazeče Kovolit, a.s. na zahraničních trzích.

Kód projektu: CZ.01.1.02/0.0/0.0/21_374/0027271
Příjemce: KOVOLIT, a.s.
Spolupříjemce: Západočeská univerzita v Plzni
Poskytovatel: Ministerstvo průmyslu a obchodu
Doba řešení: 1. 9. 2021 - 31. 5. 2023

Zpět na seznam aktualit

Přidejte se do našeho týmu

Chcete se zapojit do výroby komponent pro automobilový průmysl, strojírenství, energetiku a přitom získat stabilního zaměstnavatele, jistotu zaměstnání, skvělý pracovní kolektiv a mnoho dalšího? Jestliže Vaše odpověď zní ano, neváhejte a zašlete nám svůj životopis.

Zobrazit všechny pozice